Actuele aanbod workshops

Dinsdag 2 april  2019, 19.00 – 22.00 uur
Workshop Taaltekenen
Leer hoe je gemakkelijk begrippen kunt tekenen voor wie taal oefent met niet-Nederlanders
Als je elkaars taal niet spreekt, is uitleggen vaak handen en voeten werk. Je komt in een gesprek vaak niet verder dan wat simpele begrippen. Wat dan helpt, is om het te tekenen. Maar hoe doe je dat snel en eenvoudig? En wat als je niet kunt tekenen? Uitleggen met behulp van tekeningen is niet moeilijk. Als je maar weet hoe. Het tekenen van een stoel, boom of klok lukt vaak nog wel. Maar hoe teken je een fiets? En hoe verbeeldt je abstracte begrippen als afwachten, toestemming krijgen, samenkomen, gezelligheid? Workshopleider Annet Konijn van BuroKOM, geassisteerd door Pauline Schakenbos, leren je hoe je dat aanpakt.  En wie denkt, ‘ik kan niet tekenen’, wees gerust. Aan de uit een tiental figuurtjes, is alles wat je nodig hebt om te kunnen tekenen. Het is niet veel moeilijker dan een lijn trekken of een vraagteken zetten.
Welke woorden gebruik je vaak in gesprekken met vluchtelingen?We maken tijdens deze workshop een eigen beeldtaal woordenlijst.
Aanmelden uiterlijk 26 maart via het aanmeldformulier.
Deelname is kosteloos. De workshop vindt plaats in Wageningen. Een week van te voren ontvang je een bevestiging van je deelname met de locatie.

Woensdag 24 april 2019 19.30 – 22.00 uur
Workshop Werven van jonge vrijwilligers
Zijn jongeren ook ondervertegenwoordigd in jouw organisaties? Wil je meer diversiteit onder jullie vrijwilligers? Dat kan! Veel jongeren staan open om actief in te zetten voor de maatschappij.
Echter doen zij dat op een andere manier. Zij binden zich minder snel aan de organisatie en zijn meer op zoek naar kortdurend en projectmatig vrijwilligerswerk.
In deze workshop neemt Ellen Hoogteijling je mee naar de belevingswereld van jongeren, van 15 tot 25 jaar. Anne Walther, jong en actief burger, laat zien welke sociale media kanalen er zijn en wat jongeren er belangrijk aan vinden. We bekijken aan welke vrijwilligers jullie organisatie behoefte heeft en welke taken jongeren kunnen doen. Ook is het belangrijk om te bedenken wat jouw organisatie te bieden heeft. Je krijgt concrete handvatten om de werving van jonge vrijwilligers vorm te geven.
Aanmelden uiterlijk 17 april via het aanmeldformulier.
Deelname is kosteloos. De workshop vindt plaats in Wageningen. Een week van te voren ontvang je een bevestiging van je deelname met de locatie.

Vrijdag 17 mei 2019, 10.00 – 16.00 uur (inclusief lunch)
Basistraining Startende vrijwilligers individuele ondersteuning
Ben jij nog niet zo lang vrijwilliger of ga je starten als vrijwilliger? Dan is deze training wat voor jou! Deze training is voor vrijwilligers die iemand één op één ondersteunen bij hun vraag. Denk aan taalvrijwilliger, maatje, bezoekvrijwilliger, ondersteuner van een gezin of een mantelzorger, hulp met thuisadministratie of met klusjes in huis of tuin.
Tijdens deze training ga je aan de slag met oefeningen vanuit de praktijk.  Door mee te doen ga je goed voorbereid en met vertrouwen aan het werk.
Onderwerpen:
• Werken vanuit dialoog
• inleven in de situatie van de ander
• zelfredzaamheid van de cliënt en van jou als vrijwilliger
• grenzen stellen en signalen herkennen
Aanmelden uiterlijk 10 mei 2019  via het aanmeldformulier basistraining
Deelname is kosteloos. De workshop vindt plaats in Wageningen. Een week van te voren ontvang je een bevestiging van je deelname met de locatie.